Het is vervelend als jij je onveilig voelt in je eigen huis. De eerste stap die de meeste mensen nemen is daarom ook de aanleg van een alarmsysteem. Op deze manier kun je in ieder geval ‘s nachts goed slapen. Maar ook kun je met een gerust hart van huis af. Je wordt dan namelijk op de hoogte gesteld als een inbreker in je huis is. Daarnaast wordt ook de beveiliging op tijd ingeschakeld waardoor jij er zo min mogelijk ellende van hebt. Het is wel altijd verstandig om hier een melding of aangifte van te maken bij de politie. Zo kunnen zij hierop actie ondernemen dat het hopelijk geen 2e keer meer gebeurd. Natuurlijk moet je het ook zo veel mogelijk los kunnen laten. Hoe groot is nu de kans dat er daadwerkelijk iemand bij jou komt inbreken? En wat is de kans dat je daarbij gewond raakt?
Tips om je veiliger te voelen
Het kweken van zelfvertrouwen is een belangrijke stap in het veiliger voelen in je eigen omgeving. Je zou dus een mental coach kunnen inschakelen om je hierbij te helpen. Hij of zij leert je dan je innerlijke kracht verbeteren waardoor je sterker in je schoenen staat. Dit is eigenlijk de grondslag van het veiliger voelen. Als je zelf genoeg kracht hebt kun je jezelf weren tegen ongewenste situaties. Het volgende wat je kunt doen is je omgeving veiliger maken. Denk hierbij aan het ophangen van camera’s of het installeren van een compleet beveiligingssysteem. Zo kun je met een gerust hart naar bed en weet je dat er een luid alarm afgaat als er ongewenst bezoek is. Als je s avonds niet graag de straat op gaat kun je het beste pepperspray meenemen in je tas. Dit zorgt ervoor dat je de indringer of overvaller af kunt schrikken. Hij of zij ziet dan niets meer waardoor je veilig weg kunt lopen. Daarnaast is het ook een goede aanvulling op een alarmsysteem thuis.
Waardoor ontstaat een onveilig gevoel?
Een onveilig gevoel kan ontstaan doordat jij jezelf niet sterk genoeg vindt. Maar ook kan het onstaan doordat jij niet voor jezelf op durft te komen. Het is vaak dan ook eerder een mentaal probleem. Het kan zijn dat je in het verleden iets mee hebt gemaakt wat dit gevoel versterkt. Dit gevoel kan tevens ook ontstaan doordat je er veel over op televisie ziet. Vandaag de dag staan kranten en andere media vol met negatieve berichten. Dit prikkelt ons gevoel van onveiligheid terwijl de kans eigenlijk erg klein is de kans dat je wordt overvallen. Ook wordt er steeds meer gepraat over hoe onveilig bepaalde landen, regio’s of plaatsen zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen die al niet sterk in hun schoenen staan nog gestresster worden.
Hoe kunnen we dit aanpakken
Er zijn veel verschillende manieren om dit aan te pakken. Het beste kun je hiervoor naar een psychiater, psycholoog of mental coach gaan. Hij of zij kan je begeleiden in het overwinnen van deze angst. Schaam je jezelf voor deze angst? Dan kun je ook ervoor kiezen om een zelfhulp boek te kopen.
Laat een antwoord achter